I de fleste hækle- og strikkeopskrifter er fastheden angivet, og det er ikke en helt uvæsenlig oplysning. Det er ret vigtigt at man så vidt muligt rammer den angivet fasthed, for at opnå den forventede størrelse – her taler jeg i særdeleshed ift. beklædning. Rammer man ikke den angivet fasthed kan man ikke regne med at man hækler eller strikker den rigtige størrelse fx. bluse. Du kan risikere at du hækler eller strikker enten en hel størrelse større eller mindre end hvad der var din plan.

Så det er rigtig fornuftigt at starte med at lave en hækle- eller strikkeprøve inden man kaster sig ud i sit projekt. En hækle- eller strikkeprøve laver du ved at slå minimum 10 cm masker op og hækle eller strikke til prøven måler minimum 10 x 10 cm. Herefter kan ved hjælp af fx. en fasthedsmåler, måle dine hækle- eller strikkefasthed. Det er vigtigt at du laver en pøve der svare til den struktur som dit projekt. Eksempelvis hvis dit hækleprojekt er i ribstruktur, så skal du også lave din hækleprøve i ribstruktur.
Opnår du færre masker på de 10 x 10 cm. end den angivet fasthed i opskriften, skal du prøve at gå ned i nål- eller pindstørrelse. Opnår du omvendt flere masker skal du prøve at gå op i nål- eller pindestørrelse.

Det er ligeledes meget væsenligt med en hækle- eller strikkeprøve hvis du har valgt en anden garnkvalitet end den designeren har anvendt, for selvom løbelængden og den angivet fasthed på garnet matcher den i opskriften, så er der stor forskel på kvaliteterne.

Mit råd er – undervurderer ikke vigtigheden af hækle- og strikkefastheder, for det er så super ærgeligt at lave et stort og ofter bekosteligt projekt, også det ikke bliver som man man havde troet.